”…när responsen blir sådan att responsen blir…”

Margot Wallström (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Margot Wallström (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

”Jag tar avstånd från knivattacker”, sa Sveriges utrikesminister Margot Wallström under fredagens interpellationsdebatt i Riksdagen. ”Jag tycker det är fruktansvärt, och det får inte förekomma. Israel har alltid rätt att försvara sig, att försäkra sig om sin säkerhet. Och på samma sätt får inte responsen vara sån, och det ser ju jag i andra situationer, när responsen blir sådan att responsen blir utomrättsliga avrättningar eller där det blir oproportionerligt, så att de dödade på den sidan överstiger det ursprungliga dödsantalet flera gånger om”.

Uttalandet har väckt mycket starka reaktioner i Israel, där resonemanget genast fördömdes som ”skandalöst, surrealistiskt, oförskämt och verklighetsfrånkopplat” i ett uttalande från utrikesministeriet. Det är andra gången på mindre än en månad som Wallström kritiseras i hårda ordalag av Israel. Efter terroristattentatet i Paris den 14 november kopplade hon händelsen till Israel och menade att palestiniernas ”desperata situation” är en av anledningarna till att unga människor radikaliseras och utför terroristattentat. Det uttalandet resulterade i att Sveriges israelambassadör Carl Magnus Nesser kallades upp till Israels utrikesministerium för att motta en formell protest. Efter Wallströms uttalande i fredags tog emellertid Israels premiärminister Binyamin Netanyahu det ovanliga steget att igår kväll personligen ringa upp Sveriges statsminister Stefan Löfven och fördöma uttalandet. Situationen har alltså nått en punkt där Israel inte längre nöjer sig med att bara framföra formella diplomatiska protester, något som är illa i sig: Margot Wallströms upprepade verbala angrepp mot Israel har gjort att Netanyahu valt att kringgå inte både Sveriges ambassadör och Wallström själv, och istället ta upp saken med Wallströms chef, Stefan Löfven.

”Detta är andra gången som hon hänvisar till Israel och säger saker som är oacceptabla för oss och som inte heller är sanna”, sa Netanyahu till Löfven. ”Jag hörde henne inte säga detta förra veckan efter terroristattacken i San Bernadino eller efter terroristattacken i Paris”, fortsatte han. ”I båda fallen dödades terroristerna av polis, men då kallade hon det inte för utomrättsliga avrättningar som hon gjorde beträffande Israel”.

Margot Wallströms försvar är att hon i själva verket inte alls påstod att Israel ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar. ”Utrikesministern för ett principiellt folkrättsligt resonemang om rätten att försvara sig och om vikten av proportionalitets- och distinktionsprincipen, dvs. att svaret på våldsamma attacker måste vara rimlig och att man i största möjliga mån måste skydda civilas liv”, förklarar Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö i ett mail till Expressen. ”Det hon säger om detta gäller båda sidor”. Wirkensjö vill alltså försöka få oss att tro att när Wallström under en interpellationsdebatt om våldsvågen i Israel började prata om utomrättsliga avrättningar ville hon inte på något sätt låta påskina att Israel ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar. Samma försvarslinje drevs för tre veckor sedan när Wallström utpekade Israel som en av orsakerna till massakern i Paris. Även den gången var det fråga om ett missförstånd, att orden som vi alla hörde yttras av Wallström i själva verket inte betydde vad… ja, vad de betyder.

Problemet här är alltså att Sveriges utrikesminister konsekvent lyckas säga saker som hon sedan förnekar att hon har sagt. I värsta fall ljuger hon oss alla rätt upp i ansiktet. I bästa fall förstår hon inte betydelsen av sina egna yttranden. Trots detta får hon uppbackning från Stefan Löfven, som i ett gemensamt uttalande med Wallström igår upprepade att Wallströms ord inte betyder det Wallströms ord betyder. ”Situationen i Mellanöstern är svår nog utan att behöva belastas av missförstånd om någons avsikter”. Mer korrekt vore det förstås att säga att situationen i Mellanöstern är svår nog utan att behöva belastas av Margot Wallström.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1086Det här inlägget:
  • 1249712Läsningar totalt:
  • 12Läsningar idag:
  • 1040778Besökare totalt:
  • 12Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen