Krypskytten i Gaza

Skärmdump från det kontroversiella videoklippet.

En amatörvideo filmad av en israelisk soldat på gränsen till Gaza har väckt stort internationellt mediaintresse de senaste dagarna. Videon är filmad genom en kikare och visar palestinska demonstranter ett kort stycke från gränsstaketet. I bakgrunden hör man en israelisk krypskytt och hans befäl prata om dem. ”Har du en kula i loppet? Är det han? Har du honom?” – ”Jag kan inte skjuta pga taggtråden.” – ”Det är ett litet barn där.” – ”Varför rör han sig alltid precis när jag har honom?” Sedan hörs ett skott och en av palestinierna faller till marken. ”Wow! Vilken film!” jublar kameramannen. ”Horunge!” Videoklippet är 85 sekunder långt och kan ses här (varning för starka bilder).

”Israeliska talesmän hade på måndagskvällen fullt upp med att parera indignerade inhemska och internationella reaktioner”, skrev Dagens Nyheters israelkorrespondent Nathan Shachar i tisdagens tidning. ”Händelsen filmades av allt att döma för flera månader sedan, då eldgivningsreglerna var striktare än under de senaste veckornas palestinska demonstrationer intill stängslet”, förklarade han efter att ha sammanfattat filmens innehåll. ”Militärtalesmannen säger att ’incidenten undersöks’.”

Nathan Shachars artikel följdes sedan upp av ytterligare en av ”TT-AFP” med rubriken ”Ministrar försvarar soldater” i onsdagens DN. Även denna artikel sammanfattar filmens innehåll, för att sedan notera att Israels försvarsminister Avigdor Lieberman sagt att ”soldaterna borde få medalj” men att kameramannen borde ”degraderas”. Varför? Det förklaras inte. Vilka andra ministrar som försvarat soldaterna framkommer inte heller i artikeln, trots rubrikens löfte. Däremot citeras Likud-politikern Yehuda Glick, som uttryckt sig kritiskt till videon.

Här tycker man förstås att ”TT-AFP” eller DN:s egen korrespondet hade kunnat förklara att militärens utredning blev klar tidigt på tisdagseftermiddagen och att den fann att krypskytten agerade helt rätt. Mot kameramannen däremot, en soldat som tillhörde en annan enhet som inte var förlagd till gränsen, kommer man att vidta disciplinära åtgärder: hans beteende står i strid mot ”den återhållsamhet som förväntas av en israelisk soldat”, menar man. DN hade också kunnat rapportera att den filmade händelsen inträffade i samband med en våldsam palestinsk demonstration den 22 december förra året och att personen som sköts hade haft en ledande roll i våldsamheterna; att stenar och brandbomber tidigare hade kastats mot de israeliska soldaterna; och att de palestinska demonstranterna vid upprepade tillfällen hade varnats att avlägsna sig, men valde att stå kvar eller till och med gå ännu närmare gränsstaketet. Vidare hade DN kunnat ägna en större del av artikeln med rubriken ”Ministrar försvarar soldater” åt att… tja, återge ministrarnas försvar. Ministrarnas ställningstaganden har nämligen hjälpt många att få ett mer nyanserat perspektiv på incidenten. ”Alla som någonsin varit ute på fältet vet att det inte är seriöst att sitta i Tel Aviv eller i en TV-studio och döma ordvalet hos soldaterna som vaktar våra gränser”, sa exempelvis utbildningsminister Naftali Bennett. ”Man kan inte ta en mänsklig reaktion, oavsett hur överdriven den är, från ett slagfält och sedan döma den från en fåtölj i Tel Aviv”, sa ministern för allmän säkerhet Gilad Erdan.

Det återstår att se om DN skriver mer om det ökända videoklippet, men om de gör det skulle jag helt ödmjukt vilja föreslå att de berättar om Tamer Abu Daqqa, palestiniern som träffades i benet av den israeliske krypskyttens kula. I en intervju med AFP erkänner han att han hade kastat sten mot de israeliska soldaterna under den aktuella dagen i december, men anser inte att han utgjorde ett hot just när han sköts. Det har han förstås rätt att tycka, men hans medgivande att han aktivt deltog i en våldsam demonstration innan han sköts innebär förmodligen att många gör en annan bedömning.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 791Det här inlägget:
  • 1306052Läsningar totalt:
  • 20Läsningar idag:
  • 1095029Besökare totalt:
  • 20Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen