”Vi befinner oss i krig”

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu (foto: GPO)

Israels tillförordnade regering under ledning av Binyamin Netanyahu beslutade på lördagskvällen att tills vidare stänga alla förskolor och dagis för att sakta ner spridningen av coronaviruset i landet. Man har även beordrat stängning av alla resturanger, caféer, hotell, gym, biografer, teatrar, affärer och köpcentra. Privata företag uppmanas att i möjligaste mån låta sina anställda jobba hemifrån. Sociala sammankomster får inte omfatta fler än 10 personer, och alla uppmanas att ständigt hålla minst två meters avstånd från varandra. Beslutet omfattar inte livsmedelsaffärer, apotek, banker eller bensinmackar. ”Vi befinner oss i krig”, sa Netanyahu under en presskonferens. ”Vår fiende är viruset”.

Redan den gångna torsdagen stängdes alla skolor och universitet i landet. Kvällens besked kom därför inte som en överraskning, och hälsovårdsmyndigheten har redan signalerat att ytterligare åtgärder kan komma att vidtas inom kort.

Den rådande situationen har orsakat stor oro bland befolkningen, inte bara för att man ska drabbas av viruset, utan också för att maten ska ta slut. Under lördagen köade därför människor utanför affärer som höll öppet under sabbaten, och efter sabbatens utgång skedde sedan en ny anstormning, trots att myndigheterna enträget har försäkrat allmänheten att det inte råder någon livsmedelsbrist i landet.

I skrivande stund har 193 personer insjuknat i coronaviruset i Israel. Som ett nytt led i kampen mot sjukdomen beslutade regeringen under lördagen att tillämpa ”digitala åtgärder”, utvecklade för terrorbekämpning, för att spåra människor som smittats och identifiera vilka de har kommit i kontakt med. Exakt vad detta innebär har inte offentliggjorts, men enligt rapporter i media ska regeringen ha fått juridisk dispens för agerandet, vilket tyder på att det under normala omständigheter skulle ha betraktats som en brottslig integritetskränkning. Det faktum att det är en tillförordnad regering – under ledning av en brottsåtalad premiärminister – som tagit detta unika beslut, mötte omedelbart kritik. Även om det finns en stor förståelse för agerandet finns det en oro för vilka åtgärder regeringen – den tillförordnade regeringen – kan komma att ta nästa gång.

Någon ordinarie regering har ännu inte kunnat bildas, då valet den 2 mars inte lyckades bryta det politiska dödläget som rådit i landet sedan i december 2018. Binyamin Netanyahus block av högerpartier/ultraortodoxa kontrollerar 58 mandat, och det krävs minst 61 mandat för att kunna bilda en majoritetsregering. Oppositionen är dock djupt splittrad och Benny Gantz, ledaren för utmanarpartiet Kachol Velavan, har bara stöd från 46 knessetledamöter. Den kritiska situationen som landet befinner sig i har därför gjort att båda sidor nu än en gång efterlyser en samlingsregering. Imorgon söndag ska samtliga partigrupper träffa president Reuven Rivlin för att uppge vem de rekommenderar att bli nästa premiärminister. Om de kan nå en kompromiss återstår att se.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 383Det här inlägget:
  • 1267166Läsningar totalt:
  • 47Läsningar idag:
  • 1057406Besökare totalt:
  • 47Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen