Syrien anklagar Israel för raketattack

Ett israeliskt stridsflygplan av typ F-35 (foto: IAF)

Natten till måndagen utsattes den syriska flygbasen i Tiyas (även känd som T4) för ett raketanfall. Minst 20 missiler uppges ha träffat flygbasen. Syriska medier uppgav inledningsvis att USA låg bakom angreppet, förmodligen eftersom inga stridsflygplan hade observerats innan anfallet och man därför misstänkte att raketerna var kryssningsmissiler avfyrade från amerikanska stridsfartyg i Medelhavet. När det sedan framkom att israeliska flygplan hade hörts över libanesiskt luftrum under natten riktades istället misstankarna mot Israel, vars stridsflygplan kan bestyckas med målsökande raketer som kan avfyras på mycket långt avstånd från målet. På måndagsförmiddagen anklagades Israel öppet av den syriska regimen för att ligga bakom bombningen, vilket är ganska ovanligt att man gör efter israeliska flygräder. Ännu mer ovanligt är att även Ryssland valde att öppet anklaga Israel för att ligga bakom nattens anfall. Det israeliska flygvapnet (IAF) har dock inte kommenterat händelsen. USA har för sin del förnekat att man ligger bakom attacken.

14 personer uppges ha dödats i raketanfallet, däribland flera iranier. Iran har under en längre tid haft militärpersonal förlagd till flygbasen i Tiyas. När Israel utsatte samma installation för ett flyganfall för nästan exakt två månader sedan dödades också ett antal iranier. Den attacken tog Israel genast på sig ansvaret för, då den utfördes efter att en obemannad iransk luftfarkost hade trängt sig in på israeliskt luftrum. Luftfarkostens kontrollcentral var belägen på just flygbasen i Tiyas.

Nattens raketanfall föregicks av rapporter från Syrien om att minst 70 människor dödades i en kemvapenattack under lördagen i den rebellkontrollerade staden Douma. Den syriska regimens samvetslösa agerande har väckt mycket starka reaktioner i Israel, där just kemvapen direkt leder mångas tankar till Förintelsen. På onsdag kväll infaller dessutom Yom Hashoah, den israeliska minnesdagen för Förintelsens offer, en starkt laddat dag som mycket påtagligt påverkar stämningen i landet. Israels två största dagstidningar har idag samma bild på sina respektive framsidor, en bild på ett av barnen som dödades i lördagens kemvapenattack. ”Mördaren” lyder rubriken på Yediot Acharonot, med hänsyftning på den syriske diktatorn Bashar Assad. ”Barnslakt” är Israel Hayoms rubrik. Flera framträdande personer i Israel uttalade sig om krigsövergreppen under söndagen, däribland den sefardiske chefsrabbinen Yitzhak Yosef. ”Vi har en moralisk skyldighet att inte vara tysta och att försöka stoppa denna massaker”, sa bland annat han i ett uttalande och hänvisade till det judiska folkets historiska erfarenhet av liknande övergrepp. Det israeliska regeringskansliets presskontor tog sedan det mycket ovanliga steget att sprida chefsrabbinens uttalande via sin mailinglista, vilket skapade intrycket att regeringen delar hans analys.

Kemvapenattacken i Syrien har även väckt starka reaktioner på andra håll i världen. Frankrikes president Emmanuel Macron hotade för knappt två månader sedan att landet kommer att gå till attack mot den syriska regimen om den använder kemvapen. På Frankrikes begäran kommer därför FN:s säkerhetsråd att träffas idag måndag för att diskutera händelseutvecklingen. Macron höll under söndagen överläggningar via telefon med USA:s president Donald Trump, som resulterade i att de båda presidenterna starkt fördömde ”den fasansfulla kemvapenattacken” och kom överens om ”att utbyta information om attacken, samt att koordinera ett starkt, gemensamt svar”. Trump gick ännu längre i ett antal inlägg på Twitter, i vilka han kallade den syriske diktatorn för ”Animal Assad” och kritiserade Ryssland och Iran för att de stöder regimen i Damaskus. Man ska komma ihåg att Trump i början av april 2017 beordrade en omfattande attack med kryssningsmissiler mot den syriska flygbasen i Shayrat, som hade varit utgångspunkt för en syrisk kemvapenattack några dagar dessförinnan.

Sannolikheten är i princip obefintlig att FN:s säkerhetsråd idag kommer att enas om en resolution riktad mot Syrien, eftersom Ryssland då med största sannolikhet kommer att lägga in sitt veto, precis som man tidigare har gjort. Det som då återstår för Frankrike är att ensamt eller tillsammans med USA (och/eller Israel) gå till angrepp mot den syriska regimens styrkor – eller att i likhet med USA:s före detta president Barack Obama 2013 smita undan från sitt eget ultimatum med svansen mellan benen.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 557Det här inlägget:
  • 1306052Läsningar totalt:
  • 20Läsningar idag:
  • 1095029Besökare totalt:
  • 20Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen