Operation Nordansköld

Den fredsbevarande FN-strykan UNFIL:s högsta befäl, generalmajor Stefano Del Col (i blå basker), inspekterar en av tunnlarna som grävts under gränsen mellan Libanon och Israel (foto: IDF)

Israels försvarsstyrkor (IDF) inledde i tisdags morse en operation kallad Nordansköld med syfte att förstöra ett antal tunnlar som den libanesiska terroristorganisationen Hezballah har grävt och borrat under gränsen mellan Libanon och Israel. Den första tunneln som avslöjades hade sin mynning under en cementfabrik i utkanten av det libanesiska samhället Kfar Kila och sträckte sig sammanlagt över 180 meter, varav 40 meter på israeliskt territorium, en knapp kilometer sydväst om Metulla i Galiléens nordspets.

Detta är första gången som IDF offentligt erkänner existensen av tunnlar under gränsen mellan Israel och Libanon. Israeler boende i närheten av den libanesiska gränsen har dock i flera år uppgett att de har hört borrningsljud och känt vibrationer från underjordisk verksamhet. IDF har för sin del konsekvent avfärdat dessa rapporter och hävdat att Hezballah till skillnad från den palestinska terroristorganisationen Hamas i Gaza inte har något behov av att gräva tunnlar. Flera höga beslutsfattare har nu förklarat att de medvetet ljög när de hävdade detta och att de i själva verket har känt till tunnlarna i flera år. Lögnerna ska ha syftat till att vilseleda Hezballah så att de inte skulle förstå att man var dem på spåret.

IDF misstänker att Hezballah planerade att använda tunnlarna i inledningsfasen av nästa militära konfrontation mot Israel för att ockupera delar av norra Galiléen och massakrera dess befolkning. I nuläget uppger IDF att man har upptäckt omkring 10 tunnlar, samtidigt som man betonar att inga av dem ännu var färdiga att användas. Uppgiften bör tas med en stor nypa salt, eftersom IDF samtidigt har förklarat att bara en liten del av operation Nordansköld har offentliggjorts. En del av uppgifterna som nu har offentliggjorts kan vara avsedda för att vilseleda Hezballah om hur mycket IDF egentligen vet, medan väldigt mycket som man vet inte har offentliggjorts.

FN-styrkan UNFIL, som har till uppgift att patrullera södra Libanon och säkerställa att Israel och Libanon efterlever FN:s säkerhetsrådsresolution 1701, bekräftade på torsdagen existensen av en tunnel i närheten av Metulla. Generalmajor Stefano Del Col, UNFIL:s högsta befäl, besökte själv platsen och fick se den med egna ögon. IDF kräver nu att UNFIL ska förstöra de delar av tunnlarna som ligger på libanesiskt territorium. Det vore naturligtvis inte så svårt för IDF att göra detta på egen hand, men risken är stor att Hezballah då skulle utmåla detta som en attack mot Libanon och använda det som en förevändning för att gå till attack mot Israel. IDF har dock utfärdat en varning til libanesiska civila att de utsätter sig för dödsfara om närmar sig tunnlarna.

Operation Nordansköld beräknas pågå i flera veckor. IDF antyder att operationen bara är det första steget i en omfattande plan att neutralisera det ständigt växande hotet från Hezballah, i synnerhet terroristorganisationens mycket omfattande raketarsenal. Trots att existensen av tunnlarna utgör en flagrant kränkning av Israels suveränitet och FN:s säkerhetsrådsresolution 1701 har IDF agerat mycket försiktigt för att inte ge Hezballah en ursäkt att gå till attack mot Israel. IDF:s försiktiga hållning tolkas som ett sätt att köpa tid för att i lugn och ro hitta och förstöra alla tunnlar, och först därefter ta itu med det betydligt allvarligare hotet som Hezballahs raketer utgör. Samtidigt sprider den nu pågående operationen nytt ljus över Israels hållning gentemot Hamas i mitten av november, när den palestinska terroristorganisationen avfyrade närmare 500 raketer mot Israel på bara ett dygn och Israels säkerhetskabinett ändå valde att inte gå till motattack i motsvarande grad. “Vi befinner oss mitt i en militär kampanj”, sa premiärminister Binyamin Netanyahu då. “Ni ser bara en del av helhetsbilden av den pågående operationen som vi befinner oss i”, fortsatte han kryptiskt. “Det är inte möjligt att offentliggöra all information. Jag kan i nuläget inte berätta när vi kommer att agera eller vad vi kommer att göra, men jag har en tydlig plan”.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 411Det här inlägget:
  • 1316313Läsningar totalt:
  • 93Läsningar idag:
  • 1104475Besökare totalt:
  • 91Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen