Stor i orden, liten på jorden

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan

Det hör inte till vanligheterna att Förenta Nationerna släpper en rapport som upprätthåller Israels självklara rätt att försvara sig mot sina fiender. Israels reaktion på Palmer-rapporten har därför varit mycket positiv. Premiärminister Binyamin Netanyahu kallade rapporten för ”objektiv, seriös och omfattande.” Vissa reservationer framfördes, men överlag välkomnades rapporten.

Från palestinskt håll har dock reaktionerna varit mycket negativa. PLO:s verkställande utskott hävdade att rapporten ”strider mot internationella lagar och principer” medan Mahmoud al-Zahar, en företrädare för terroristorganisationen Hamas i Gaza, menade att rapporten ”inte är objektiv”, samt att den är ”tydligt partisk mot Turkiet och palestinierna” och ”ett resultat av israeliska och amerikanska påtryckningar.”

Turkiets reaktion kan närmast beskrivas som hysterisk. Genast förkunnade premiärminister Recep Tayyip Erdogan att fallet skulle tas till den Internationella Domstolen i Haag, som bara kan vara skiljedomare om två stater gemensamt för fram ett tvistemål, eller om FN hänvisar ett fall till domstolen. Detta är inte aktuellt i det här fallet eftersom Palmer-kommissionen är ett FN-organ: FN lär alltså inte be den Internationella Domstolen i Haag att ompröva ett FN-beslut. Det vore liksom… lite märkligt. Men så långt tänkte kanske inte premiärminister Erdogan.

Hysterin slutade dock inte där. Turkiet förkunnade nämligen sin avsikt att kasta ut Israels ambassadör. Nu var det dock så att ambassadörens kontrakt precis hade löpt ut. Hans biljett var redan köpt, alla väskor var packade och alla farväl var sagda. När turkarna insåg detta valde de att ta i ännu hårdare och kasta ut all ambassadpersonal som har högre rang än andra ambassadsekreterare (den lägsta diplomatiska befattningen), vilket alltså innebär att någon på Israels ambassad fortsättningsvis kommer att tända ljuset på morgonen och släcka det på kvällen och däremellan mest rulla tummarna. Samtidigt tvingade turkisk säkerhetspersonal 40 israeliska affärsmän att strippa inpå bara underkläderna vid Istanbuls internationella flygplats. Affärsmännen kvarhölls sedan i en och en halv timme innan de släpptes, en händelse vars syfte enbart tycks ha varit att förnedra israeliska medborgare.

Idag tillkännagav premiärminister Erdogan att Turkiet även kommer att frysa alla militära handelsförbindelser och allt militärt samarbete mellan de båda länderna. ”Denna process kommer sedan att följas av helt andra sanktioner,” sa han efter ett tal vid Handelskammaren i Ankara. Erdogans påståenden tillbakavisades dock av israeliska företrädare, som påpekade att det omfattande militära samarbetet mellan länderna har fortsatt som vanligt. Några sanktioner lär det heller inte bli tal om, eftersom både Turkiet och Israel är medlemmar i OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling), vars stadgar förbjuder medlemmar att bojkotta eller sanktionera andra medlemmar. Mycket snack och lite hockey, alltså. Och allt detta för att FN äntligen har fattat att Israel har rätt att förhindra vapen från att strömma in i Gaza och för att Israel vägrar att be om ursäkt för att dess soldater försvarade sig mot en turkisk lynchmobb.

Både terroristorganisationen Hamas och den Palestinska myndigheten har hejat på Turkiets hysteriska huffande och puffande och ser alltså, precis som det turkiska ledarskapet, ut att sakna grundläggande kunskap om hur länder normalt interagerar, hur handelsförbindelser fungerar och vad tidigare ingångna avtal faktiskt stipulerar.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 124Det här inlägget:
  • 1197017Läsningar totalt:
  • 55Läsningar idag:
  • 990589Besökare totalt:
  • 53Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen