Palestinsk terrorist övermannad med en symaskin

Kulsprutepistol av modell Carl Gustav som användes i dagens terroristattack. Bilden är från terroristattacken i Tel Aviv i juni 2016.

Fem israeler skadades på torsdagseftermiddagen när en en palestinsk terrorist öppnade eld med en hemmagjord kulsprutepistol i centrala Petah Tikva. Attacken började strax före klockan 17:00 lokal tid när terroristen besköt en buss intill stadens marknad. En man och en kvinna i 50-årsåldern och ytterligare en kvinna i 30-årsåldern skottskadades i benen. Terroristen sprang sedan in i en symaskinsaffär, men där tycks hans hemmagjorda vapen ha gått i baklås. Flera personer i och omkring symaskinsaffären omringade då terroristen, som till sist övermannades med hjälp av en symaskin. Innan dess hann han dock hugga en man i nacken med en skruvmejsel. Tillskyndande polis grep sedan terroristen och tvingades skydda honom från den arga folkmassan.

Terroristattacken orsakade under några minuter ett panikartat kaos i stadens centrum, som var packad med folk, och i ett skede tycks en oskyldig civilperson ha misstagits för att ligga bakom attacken. Flera personer ska ha gett sig på honom innan missförståndet uppdagades och jakten togs upp på den verklige förövaren. Den oskyldige civilpersonen ådrog sig lyckligtvis bara lindriga skador.

Kulsprutepistolen som användes i attacken brukar ofta kallas för Carl Gustav, då den är utformad efter den svensktillverkade kulsprutepistolen Carl Gustav m/45. De tillverkas i illegala vapenfabriker på Västbanken och har blivit allt vanligare i terroristattacker mot israeler. Trots att de är notoriskt opålitliga och ofta går i baklås är de precis lika dödliga när de väl fungerar. Den tredje februari förra året mördades exempelvis en gränspolis i Jerusalem av en palestinsk terrorist beväpnad med en Carl Gustav, och den åttonde juni förra året mördades fyra människor i centrala Tel Aviv av två palestinska terrorister som båda var beväpnade med det lokaltillverkade vapnet. Den relativt enkla designen gör den lätt att replikera utan sofistikerad utrustning, och nya vapenfabriker etableras därför i samma takt som Israels försvarsstyrkor spårar upp och förstör dem.

Den palestinske terroristens namn har ännu inte offentliggjorts av israeliska myndigheter. Enligt palestinska medier är han 19 år gammal och hemmahörande i byn Beita på norra Västbanken.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 912Det här inlägget:
  • 1331247Läsningar totalt:
  • 71Läsningar idag:
  • 1117095Besökare totalt:
  • 60Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen