Grundkurs i orsak och verkan

Lekplats med skyddsrum i Sderot

Palestinska terrorister i Gaza avfyrade under natten och morgonen tre kassamraketer mot Israel. En av raketerna orsakade lätta skador på ett bostadshus, men inga människor kom till skada. I helgen som gick avfyrades ytterligare tre raketer från Gaza. Två slog ner strax söder om Ashkelon, medan den tredje exploderade inne i själva Gazaremsan. Den 22 juni avfyrades ytterligare en raket. Den 16 juni ytterligare en, vilken föregicks av två månader av relativt lugn sedan terroristorganisationen Hamas och Israel slutit en informell vapenvila i början av april. Innan vapenvilan hade våldet eskalerat till nästan samma nivå som rådde innan Operation Gjutet Bly i december 2008-januari 2009: uppemot 50 raketer avfyrades dagligen mot Israel och en 16-årig pojke dödades när hans skolbuss träffades av en pansarbrytande missil.

Israel bombar Gaza” lyder den svenska nyhetsbyrån TT:s rubrik på notisen om den senaste palestinska raketattacken. Notisen fortsätter: ”Israeliskt flyg bombade två platser i Gaza tidigt på onsdagen, sedan palestinier avfyrat tre granatraketer in i södra Israel.” Orsak och verkan har bytt plats, vilket är ungefär lika fyndigt som när Pelle tjallar på Lisa till mamma och säger, ”Lisa slog tillbaka först!” Så lågt har alltså svensk nyhetsrapportering sjunkit. TT anstränger sig inte ens längre för att dölja sin skamlösa partiskhet. Deras medvetet falsifierade verklighetsbeskrivning återges okritiskt i nästan alla svenska dagstidningar och färgar oräkneliga svenskars syn på konflikten mellan Israel och palestinierna.

Jämför följande två meningar från samma notis:

1. ”En kvinna skadades vid flygattacken, enligt palestinska källor.

2. ”Israelisk militär sade att den hade siktat på påstådda vapentillverkningsplatser i norra Gazaremsan.

I den första meningen presenteras ett påstående, följt av källan till påståendet. Nyhetskonsumenten är menad att acceptera påståendet som ett faktum, eftersom inget i meningen väcker några frågor om påståendets sanningshalt. I den andra meningen nämns källan först, och här används den aggressiva termen ”israelisk militär” istället för den korrekta (och mindre aggressiva) termen ”talesmannen för Israels försvarsstyrkor.” Detta följs av två ifrågasättande kvalifikatorer, ”sade” och ”påstådda”, som gör resten av meningen (”vapentillverkningsplatsen i norra Gazaremsan”) tämligen irrelevant för en okritisk nyhetskonsument. TT:s budskap är tydligt: militären snackar skit. Stridsflygplanen bombade på måfå, dödade nästan en kvinna, varpå militären ljög ihop något om en vapentillverkningsplats.

Om TT hade haft ambition att vara en objektiv nyhetsrapportör hade de två meningarna kunnat omformuleras på följande sätt: ”Två vapentillverkningsplatser i norra Gazaremsan totelförstördes av israeliska stridsflygplan strax efter den palestinska raketattacken, uppgav en talesman för Israels försvarsstyrkor. Enligt obekräftade palestinska källor ska en person ha skadats i den israeliska motattacken.” Om TT hade valt att formulera sig så hade man dock kunnat få intrycket att Israels stridshandlingar är legitima, försvarbara och proportionerliga. Bort det!

En TT-notis på sju rader borde av utrymmesskäl inte kunna innehålla fler utstuderade verklighetsförvrängningar, men ingen TT-notis som rör konflikten mellan Israel och palestinierna vore naturligtvis komplett utan en trivialisering av palestinsk terrorism: ”Granatattackerna från Gaza har blivit färre på sistone och bara två har avfyrats sedan april”. TT menar alltså att terroristorganisationerna i Gaza har börjat skärpa till sig, medan Israel överreagerar vid varje tillfälle som ges. ”Bara två raketer,” påstås det i notisen, men faktum är att terroristorganisationerna i Gaza har avfyrat minst sju stycken tiokilos sprängladdningar packade med järnskrot för maximerad skadeverkning mot civila israeler sedan i april. Och varför detta snäva tidsperspektiv? Över 10 000 granater och raketer har avfyrats sedan 2001 och flera hundra bara i år. Över en miljon israeler lever inom räckhåll för de internationellt terroriststämplade organisationernas raketer, organisationer med en uttalad folkmordsagenda. ”Bara två raketer,” säger TT avfärdande. Är det verkligen något att hetsa upp sig över?

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 310Det här inlägget:
  • 1316070Läsningar totalt:
  • 119Läsningar idag:
  • 1104262Besökare totalt:
  • 114Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen